-
Mediation bij ouderschapsplan
Mediation bij ouderschapsplan zet je in wanneer je als ouders uit elkaar gaat en afspraken gaat maken over je minderjarige kinderen. Een ouderschapsplan is in dit geval wettelijk verplicht en stel je op in verschillende situaties:
- bij een echtscheiding
- bij de ontbinding van een geregistreerd partnerschap
- bij samenwonende ouders die gezamenlijk gezag over hun kinderen uitoefenen
Ouderschapsplan wijzigen?
Heb je al een ouderschapsplan maar werkt dit niet (meer) door een wijziging in jouw/jullie privéomstandigheden? Dit kan zijn ontstaan door baanverlies, inkomstenderving of een nieuwe partner. Is het plan achterhaald en/of onwerkbaar geworden, laat het dan actualiseren.
Ouderschapsplan laten checken?
Heb je als ouders (samenwonend of met een geregistreerd partnerschap) al een plan opgesteld, dan kun je dit laten nakijken. Staat alles er wel in? Is het redelijk? Kunnen zaken anders of beter? Met mediation bij ouderschapsplan sla je niets over.
-
Aandacht voor beleving van het kind
Klein of groot, kinderen willen het liefst dat hun ouders van elkaar houden en voor altijd bij elkaar blijven. Komt die wens door de een of andere reden niet uit, dan komt dat behoorlijk hard aan.
Zo lees je in een open brief aan alle gescheiden ouders op de website van Villa Pinedo wat een echtscheiding voor kinderen betekent en hoe zij een scheiding ervaren. Op deze website is meer informatie en advies te vinden over hoe je het beste kunt omgaan met een echtscheiding.
Bewust van scheidingsmelding
Je kunt als ouders de pijn van een scheiding niet wegnemen. Wel kun je de negatieve gevolgen voor je kind te beperken. Dat begint al op het moment dat je, als het kan samen, je kind vertelt dat jullie gaan scheiden. Dit heet ook wel scheidingsmelding. Laat je kinderen niet in onzekerheid.
Verloop mediation bij ouderschapsplan
Tijdens de mediation leg je een goede basis voor de voortzetting van het ouderschap na de scheiding. Zo stel je samen voor en met minderjarige kinderen een ouderschapsplan op en besteed je aandacht aan de switch van partners naar co-ouders.
-
Stappen mediation bij ouderschapsplan
Stap 1: Kennismakingsgesprek
De mediation bestaat uit gesprekken tussen jou, de andere partij en de mediator. Tijdens het kennismakingsgesprek ontmoet je de mediator en weet wat je kunt verwachten.Stap 2: Afspraken
Je maakt afspraken over het onderwerp, geheimhouding en jouw medewerking. Besluit je de mediation voort te zetten, dan worden de afspraken in een overeenkomst vastgelegd.Stap 3: Gesprek met kinderen
De mediator gaat ook in gesprek met jullie kind zodat je kind ook zijn verhaal kan vertellen. Jullie kind hoeft niet te kiezen tussen ouders.Stap 4: Ouderschapsplan
Bedenk oplossingen die in het belang zijn van het kind en voor beide partijen goed werken. Wanneer je dit bereikt, zet de mediator de afspraken op papier; het ouderschapsplan.